-->
Boxed
[GridLayout]
×

Kosovska pita sa spanaćem

Kosovska pita sa spanacem - Mikanova kuhinja


Pita ima raznih od savijača, gužvara, gibanica, kupusnika, krompiruša, zeljanica. Širom Srbije prave se sve vrste i svi tipovi pita. 

KOSOVSKA PITA prepoznatljiva po tome što se povezuje sa našom južnom pokrajinom i većina žena koje imaju korene sa Kosova znaju da pripreme ovu pitu.

Postoji više načina pripreme ove pite, a naša draga Jelena Ilić nam je poslala ovaj recept.

Sastojci za testo:

• 500 g brašna (tip 500 meko)
• 1 puna kašičica soli
• 300 ml mlake vode

Fil:

• 200 g spanaća
• Pola struka (manjeg) praziluka ili mladog crnog luka, ko kako voli
• Malo soli
• 200 g sitnog sira, najbolje domaći
• 2 kašike pavlake
• 2 manja jaja

*Možete fil praviti samo od sira i jaja *

Biće vam potrebno masti za posipanje kora oko 200 g

Priprema:

Prosejati brašno, dodati so, promešati, dodati vodu, pa dobro izraditi testo, koje se ne lepi za ruke. Podeliti na dva dela, pa formirati jufke. 
Na pobrašnjen poslužavnik ostaviti jufke, odozgo ih malo premažite mašću, prekriti providnom folijom. Ostaviti testo da odstoji najmanje 1h.

Za to vreme spremiti fil. 
Oprati spanać, pokupiti višak vode ubrusom, iseckati ga, iseckati praziluk, staviti u vanglu, posoliti, pa izgnječiti malo rukama, dodati sir, pavlaku, jaja, posoliti ako je potrebno.
Pre razvlačenja kora otopiti mast. 
Na sto staviti slolnjak ili mušemu (ja sam mušemu), malo namastiti mušemu i izručiti jednu jufku i počnite sa razvlačenjem testa, tako što ćete krenuti od sredine testa ka krajevima i tako sve u krug stola.

Trebalo bi rubovi testa da se odstrane. 
Propskati mašću, pa počnite sa preklapanjem tako što ćete donju stranu kore preklopiti po sredini, poprskati masnoćom, pa gornju stranu kore prebaciti na prvu, poprskati masnoćom, pa onda jednu bočni stranu, poprskati masnoćom i na kraju drugu bočnu stranu. Postupak kao za burek

Takvu dobijenu koru staviti u podmazan pleh, obima 32cm.
Isti postupak ponoviti sa drugom jufkom. 
Prvu jufku koja je u plehu utapkati rukama, pa staviti fil, odozgo staviti drugu jufku, pa ivicu donjeg testa uštinuti prstima za gornje (kao na slici).

Kosovska pita postupak


Peći na 190°C stepeni sa upaljenim ventilatorom, dok ne porumeni. Kada je izvadite iz rerne poprskajte malo vodom i prekriti krpom.

Hvala što nas pratite, podelite ovaj recept sa svojim prijateljima. Ako ste probali recept ostavite vaše utiske u komentaru.

Коментари